1/21
BŐRKALAP - BRONZTÁRGYAK
BŐRKALAP
     (tisztítása)

*   Egy liter langyos vízben oldjunk fel egy deci szalmiákszeszt, és ebbe mártott nedves ronggyal alaposan töröljük át a kalapot. A folyadékkal itassuk át a teljes felületet, különben foltos marad.
*   Tisztítás után árnyékban szárítsuk, majd kenjük be lenolajjal vagy olívaolajjal, és fényesítsük. tovább >>>

BŐRKÁRPIT
     (frissítése)

*   Ha a bőrkárpit hosszabb használat után elveszti fényét és matt lesz, fel kell frissítenünk. Frissíteni azonban csak a tiszta, folt nélküli kárpitot szabad. Jó frissítő szer a lenolaj (két rész) és az ecet (egy rész) összefőzött keveréke. A folyadékot vékonyan kenjük a bőrre, majd puha ruhával dörzsöljük fényesre.
*   A bőrkárpitot jól tartósíthatjuk, ha bekenjük terpentinben vagy benzinben feloldott méhviasszal. tovább >>>

BŐRKEMÉNYEDÉS
       (megszüntetése)

*   Ha a bőrfelület állandó nyomását, dörzsölését megszüntetjük, és megfelelő lábbelit viselünk, akkor a bőrkeményedés magától is megszűnik.
*   A megvastagodott bőrréteg eltávolítását meggyorsíthatjuk, ha az elszarusodott bőrt meleg szappanos vízben kefével vagy habkővel naponta ledörzsöljük. Utána megszárítjuk, és bekenjük glicerinnel vagy bőrpuhító olajjal. tovább >>>
 
BŐRKESZTYŰ
     (tágítása)
 
*   Ha a bőrkesztyű kissé szűk, úgy tágíthatjuk ki, hogy néhány órára becsavarjuk nedves törülközőbe. Miután átnyirkosodott, húzzuk a kezünkre és szárítsuk meg. A kesztyű a száradását követően felveszi kezünk méretét.
*   A megszáradt kesztyűt bőrolajjal vagy vazelinnal dörzsöljük át és fényesítsük, hogy visszanyerje eredeti lágyságát, színét. tovább >>>
 
BŐRKESZTYŰ
     (tisztítása)
 
*   A bőrkesztyűt kezünkre húzva langyos szappanos oldattal mossuk le. A mosóvízbe tegyünk egy teáskanálnyi étolajat vagy olívaolajat. Az oldatot forraljuk fel, majd hűtsük le. A lemosott kesztyűt kezünkön hagyjuk megszikkadni, majd vegyük le, és öblítés nélkül szellős helyen szárítsuk. A bőrkesztyű a mosása után is puha marad.
*   A vékony, puha bőrkesztyűt víz nélkül tisztítsuk. tovább >>>

BŐRÖND
       (tisztántartása)

*   Ha bőröndünk szennyezett és foltos, mossuk le langyos szappanos vízzel. A mosóvízbe literenként tegyünk egy evőkanál szalmiákszeszt is. Először dörzsöljük át a szennyezett részeket, majd az egész bőröndöt. Ezután a mosóvizet tiszta ruhával távolítsuk el. Puha kendővel töröljük szárazra.
*   A bőrönd megtartja lágyságát és nem töredezik, ha felületét átkenjük lenolajjal vagy glicerinnel. tovább >>>

BRIKETT
       (szénporból)

*   A pincében felgyülemlett szénport is hasznosíthatjuk tüzelőként, ha brikettet készítünk belőle. Jól ég, meleget ad és nem füstöl.
*   A szénport terítsük szét, majd kevés vízzel locsoljuk meg és alaposan forgassuk meg lapáttal, hogy könnyen összeálljon. tovább >>>

BROKKOLI
       (főzése)

*   Nyersen nem ehető! A karfiolhoz hasonlóan készítsük el. Húsok mellé köretként, párolva vagy rántott zöldségként tálalhatjuk. Jó a zöldséglevesben, kiváló salátának. A brokkoli nem puffaszt, nem hizlal, viszont laktat.
*   Elkészítésének legjobb módja a párolás. A rózsákat szárával együtt vágjuk le, jól mossuk meg és helyezzük edénybe. Öntsünk alá vizet, és egy kevés sóval szórjuk meg. tovább >>>

BROKKOLI
       (termesztése)

*   A brokkoli termesztéséhez legjobb a tápdús talaj. Vethetjük vagy palántázhatjuk olyan helyre is, ahol erős a napsütés. Jól bírja a meleget, de a nagyobb hideg sem károsítja a termést.
*   A növényt rendszeresen és gyakran öntözzük, mert gyökérzete sekélyen helyezkedik el. A talaj itt gyorsan kiszárad. Átlagosan csapadékos évben nyáron 4-5 alkalommal locsoljunk, ha szükséges, ennél többször is megöntözhetjük a növényt kis adagokkal. tovább >>>

BRONZTÁRGYAK
          (ápolása)

*   A bronztárgyakat havonta egyszer óvatosan poroljuk le puha ruhával, félévenként viszont tanácsos lemosni szappanos vízzel. A mosóvízbe tegyünk egy evőkanál szalmiákszeszt. A lemosott tárgyakat puha ronggyal dörzsöljük szárazra. Súrolószert és kefét ne használjunk, mert megsértjük a bronz felületét.
*   A régi, patinás bronztárgyakat denaturált szeszbe vagy borecetben feloldott só oldatába (egy liter borecet, 3 evőkanál só) mártott vattával lehet tisztára dörzsölni. tovább >>>

Minden jog fenntartva
Kádi Péter engedély nélkül publikálta ezt a cikket!
bőrkabát
bugy.tojás