FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ABLAKJAVÍTÁS
     (házilag)
 
*  Ha az ablakgitt kiszáradt, töredezik, célszerű gyorsan pótolni a hiányzó részeket, mert később nagyobb károk is származhatnak belőle. Ilyenkor legjobb átvizsgálni a teljes gittelést. A laza részeket vésővel szedjük ki, és gitteljük újra. Vigyázzunk, nehogy megsértsük a keret anyagát, vagy belevéssünk az üvegbe!
*  Ha az ablaküveg sérült, távolítsuk el, és üvegezzük újra. Ha darabokra, szilánkokra tört, az üvegdarabok kiszedéséhez húzzunk bőrkesztyűt. A megtisztított ablakkeretet pedig ellenőrizzük, hogy a keret részei egymáshoz derékszögben csatlakoznak-e. Az észlelt eltérést szüntessük meg, mert később a mozgás az üveg törését okozhatja.
*  Ha a faanyag kiszáradása miatt az ablakkeret sarkainak összeeresztése kilazult, a csapolásokat újítsuk meg. Ehhez emeljük ki belőle az üveget, szereljük le a szögletvasakat és üssük szét a csapolásokat. Tisztítsuk meg az illeszkedő felületeket, majd vonjuk be ragasztóanyaggal. Ismét állítsuk össze a keretet, a csapolásokat fúrjuk át 10 mm átmérőjű fafúróval. A furatokba üssünk fadugókat, és szereljük vissza a szögletvasakat. A munka végeztével mindig ellenőrizzük a derészögeket!
*  Ha festés után szorul vagy rosszul záródik az ablakkeret, kaparjuk le a festéket a keret széleiről, csiszoljuk le, majd vékonyan fessük át újból. Hagyjuk teljesen megszáradni, csak azután csukjuk be!
*  Előfordulhat, hogy a keret szabad oldalán az alsó vagy a felső sarok eláll. Ilyenkor a felső elálló sarok vízszintes szárán lévő sarokrészt (közvetlenül a csap tövénél, a kihajlási oldalon) fűrészeljük be, és enyvezett kis ékekkel egyenesítsük ki (húzzuk a helyére). Az ékeket a keret felületével csiszoljuk egybe. (1985)
 
Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!