FÕOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...

Házi praktikák

      Tippek

témakörök

knol.google

wikipedia

társoldalak

tartalomjegyzék

jelenleg

lexikonok
receptek
érdekességek
otthon

hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
online
FOMOZAIK

Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ACETON
     (tisztításra)
 
*  Az aceton nagyon hatékony oldószer. Jól használhatjuk zsírfoltok, ragasztók eltávolítására és különbözõ lakkok, festékek hígítására. Acetát szálból készült anyagot azonban nem tisztíthatunk vele, mert az acetát feloldódik benne.
*  A körömrõl a lakk lemosására, a mûköröm oldására az aceton tartalmú körömlakklemosó a legjobb. Viszont ez az oldószer nem alkalmas folttisztításra, mert olajjal kevert, és így foltot hagy.
*  Az aceton a pillanatragasztó kitûnõ oldószere. Ha a pillanatragasztó hozzátapadt a bõrünkhöz, vagy a ragasztás nem sikerült tökéletesen, a ragasztót acetonnal feloldhatjuk. Ilyenkor az oldószerbõl tegyünk egy kis adagot a vattára, és kenjük be vele a ragasztót. A ragasztó feloldódik és megszûnik a tapadása.
*  Ha bõrünket kezeljük, legyünk óvatosak, mert az aceton zsírtalanítja a bõrfelületet, ezért az könnyen felszakad, felreped. Használata után szappannal mindig mossunk kezet és kenjük be bõrápolóval, hogy helyreálljon a bõr eredeti állapota és megszûnjön a szárazsága.
*  Ha a textilanyagból acetonnal távolítjuk el a ragasztót, többször kenjük be az érintett felületet, miközben dörzsöléssel rétegrõl rétegre szedjük ki a foltot. Elõször a külsõ, majd a belsõ oldalon végezzük el a mûveletet. A tisztítással vigyázzunk, mert az acetontól kifakulhat az anyag.
*  Ha fára, padlóra, parkettára stb. került a ragasztó, elõször mindig acetonnal lágyítsuk meg, és ezután próbáljuk eltávolítani kefével, spatulával, vagy pengével.(1989)
 

Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!