FÕOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...

Házi praktikák

      Tippek

témakörök

knol.google

wikipedia

társoldalak

tartalomjegyzék

jelenleg

lexikonok
receptek
érdekességek
otthon

hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
online
FOMOZAIK

Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÁFONYA
     (kertben)
 
*  Az áfonya nemcsak az erdõben terem, a kertben is kitûnõen érzi magát. Azon kívül, hogy a bokron finom, friss gyümölcs terem, még a kertet is díszíti. Nyáron szépen virágozik, õsszel pedig vesszõi sárgára, pirosra színezik a kertet.
*  A bokrokat õsszel érdemes telepíteni, az a legbiztosabb. A konténeres növények viszont - a fagyok kivételével - egész évben ültethetõk.
*  Az áfonya a napos, szélvédett, déli fekvést igényli. Humuszban gazdag, levegõs és savanyú talajt (4-5 pH) kíván. A meszes talajokat nem tûri. A bokrokat legalább 60 centiméter mélyre és 1,5 m tõtávolságra ültessük. A talajt komposzttal, istállótrágyával vagy tõzeggel takarjuk be.
*  A jobb beporzás érdekében legalább két különbözõ fajtájú növényt neveljünk. Így nagyobb és több gyümölcs terem. Telepítésre két-hároméves, dús gyökérzetû, jól fejlett, egészséges hajtások a legalkalmasabb.
*  Mivel az áfonya gyökérzete a talajban sekélyen helyezkedik el, gyakran kell öntözni, de csak kevés vízzel. Az álló vizet a gyökerei nem viselik el.
*  A bokrokat évente metszeni, idõvel ifjítani kell. Az elsõ években vágjuk le a hajtásvégeket. Késõbbiekben pedig minden, egymáshoz közel növõ hajtást távolítsunk el, hogy a bokor belsejébe elég levegõ és fény jusson. Ilyenkor vágjuk le a beteg, sérült vesszõket is.
*  Az ápolás legfontosabb része a trágyázás. Minden évben mulcsozzunk érett istállótrágyával vagy komposzttal.
*  Az áfonya a harmadik évtõl ad számottevõ termést. Ezután a megnövõ, bokrosodó növény éveken keresztül gazdagon terem. A bokrok májusban virágoznak, a bogyók 70 nap után érnek be.(1985)
 

Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!