FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
AFRIKAI IBOLYA
     (szaporítása)
 
*  Sokféle virágszínben pompázó növény. A kelet-afrikai Usambara-hegységben honos. A hazai ibolyánkkal nincs rokonságban.
*  Világos, meleg helyen tartsuk, de érje napfény is, mert ez a virágzására kedvező hatású. A nagyon erős napsugárzástól azonban védjük. Lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol csak reggeli vagy a késő délutáni nap éri. Hőmérsékleti igénye 18-20 ?C. A virágképződéshez 20 ?C feletti hőmérséklet szükséges. A földlabda lehűlését nem viseli el!
*  Rendszeresen öntözzük, talaja ne száradjon ki. Nyáron esetenként vízzel permetezzük. Ősszel, amikor a virágzás ismét megindul, a permetezést hagyjuk abba és csak szükség szerint öntözzük. A leveleket ne érje víz, mert megfoltosodnak.
*  Évente ültessük át tápdús, laza szerkezetű, kissé savanyú földkeverékbe.
*  Szaporításának egyszerű módszere a levél gyökereztetése. Éles késsel válasszunk le egy egészséges levelet a növényről. A szára legalább 5 cm hosszú legyen. A levelet dugjuk nedves földbe 45 fokos szögben. Takarjuk be a cserepet lyukacsos műanyag zacskóval, s helyezzük világos, szűrt fényre. Itt addig tartsuk, amíg a gyökerek nem alakulnak ki. A gyökérzet öt-hat héten belül megjelenik, majd kis hajtások bújnak elő.
*   Amikor a sarjnövényen már 4-5 levelet találunk, vágjuk le az anyalevelet, emeljük ki az egészet a földből, szedjük szét a töveket, majd egyenként cserepezzük be őket.
*  A levéldugványt vízben is gyökereztethetjük. A levelet levélnyéllel állítsuk vízbe, majd tegyük meleg helyre. A vizet kétnaponta cseréljük. Amikor a gyökeresedést követően már a kis levelek is kifejlődtek, ültessük át tápdús, laza virágföldbe, és neveljük tovább.(1989)
 
Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!