FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÁGYÁS
     (kialakítása)
 
*  A kiskertben az ágyások rendezését még az előző év őszén kezdjük el a termény betakarításával, a növényi maradványok eltávolításával, a talaj felásásával. Kora tavasszal, amikor a föld már fagymentes és eléggé száraz, folytassuk az új ágyások kialakításával, a régiek megszüntetésével, a kert átrendezésével.
*  Kiépíthetünk állandó, illetve ideiglenes ágyásokat. Az állandóakat minden évben ugyanott, ugyanolyan szélességében és hosszában hagyjuk. Építhetünk közöttük utakat is. Lényeges, hogy legalább 60 cm szélesek legyenek.
*  Az ágyások nagyságánál vegyük figyelembe, hogy mindkét oldalról könnyen megművelhetők legyenek. Az ideális méret a 120-150 cm. Átjárókat legalább 8-10 méterenként alakítsunk ki. Az ágyásokat külön nem kell kiemelnünk, mivel a letaposott utak miatt úgyis kimagasodnak.
*  A már megművelt talajra ne lépjünk, ne tapossuk le, mert tömör lesz, és az ültetés sem lesz könnyű! Ha az ágyásra mégis rá kell lépnünk, a talajra helyezzünk deszkát, és azon járjunk. Ágyásainkat érdemes körbekeríteni farönkkel, kövekkel, gyeptéglával stb. Kertünk így nemcsak hasznos, hanem szép is lesz.
*  A kert rendezésekor, a növények elhelyezésénél mindig figyeljünk az uralkodó szélirányra is, hogy ne okozzon kárt a termőrétegben, illetve a növényzetben.(1985)
 
Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!