FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÁNIZS
     (fűszerezésre)
 
*  A Földközi-tenger vidékéről származik. Nálunk elsősorban fűszernövényként termesztik. Édesen aromás fűszer. Illata kissé a köménymagra emlékeztet.
*  Használhatjuk egészben, de megőrölve is fűszerezhetünk vele. Mivel gyorsan elveszti aromáját, előre csak a szükséges mennyiséget őröljük meg. Ügyeljünk a mértékre, mert a magvak erősen aromásak. A túladagolás tönkreteheti az ételt.
*  Érdekes ízt kölcsönöz az ételnek. Ízletessé teszi a vadas ételt, mártásokat és fozelékeket. Nélkülözhetetlen sütemények, kompótok, pudingok és likőrök készítésénél is.
*  Magról szaporíthatjuk. Mivel meleg és tápigényes növény, a magvakat a kertben napos helyre, jó tápanyagú földbe (25 cm sortávolságra, egymástól 2 cm-re, 2 cm mélyre) vessük. A termőhelyet még tél előtt készítsük elő. Áprilisban ültessünk.
*  A növény tenyészideje hosszú, legalább négy hónap. A magokat tartalmazó ernyőket augusztustól csak akkor vágjuk le, ha bennük a magok már kemények és szürkészöldek.
*  A learatott növényt terítsük szét, szárítsuk, majd néhány nap múlva morzsoljuk ki a magvakat. A kinyert fűszert légmentesen zárható edényben tároljuk, különben értékes aromája elillan.(1995)