FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ARAB KÁVÉCSERJE
     (gondozása)
 
*  Etiópiából származó örökzöld. Itthon szobanövényként nevelhetjük. Fa vagy cserje alakban növekszik. A többéves növényen illatos fehér virág is megjelenik a nyári hónapokban. Kávébab szobai körümények között ritkán képződik.
*  Lakásban tegyük napos helyre, de óvjuk a tűző naptól. Szereti viszont a kora tavaszi és az őszi napsütést. Egyenletes melegen tartsuk. 21 C° körül fejlődik a legjobban. Ha a lakásban ennél melegebb van, szellőztessünk, de ne tegyük ki a növényt huzatnak. Téli időszakban tartsuk valamivel hűvösebben, 16 C°-on.
*  Mérsékelten öntözzük lágy vízzel. Legjobb, ha a talaját egyenletesen nyirkosan tartjuk. Télen a földjét hagyjuk egy kissé kiszáradni, csak utána öntözzük meg. A kemény, hideg víz káros számára!
*  A száraz levegőt nem kedveli. Nyáron hetente legalább kétszer, a nagy forróságban naponta permetezzük a leveleit. A növekedési időszakban hetente, télen elegendő hat hetenként tápoldatozni.
*  A fiatal növényt akár évente is átültethetjük tavasszal. Idősebb példányok átültetésére azonban ritkábban kerítsünk sort. A növényt tőzeg alapú virágföldbe tegyük.
*  A kávécserjét magról és dugványozással szaporíthatjuk. A magvakat elsőször mindig áztassuk be, szedjük le a héját, azután ültessük tőzeggel és homokkal kevert talajba. A kereskedelemben kapható nyers kávé nem alkalmas ültetésre! Dugványozáshoz félfás hajtásokat szedjünk. A gyökereztetésére a legjobb a tavaszi vagy a nyári időszak.(2002)