FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ASZTALTERÍTÉS
     (szabályai)
 
*  Az asztalt teljes hosszában terítsük. Az abrosz legyen összhangban a tányérok színével, és mindig ragyogó tisztán tegyük fel. Egyforma edényeket, evőeszközöket és poharakat használjunk.
*   Minden fogáshoz adjunk megfelelő tányért. A terítésnél alulra kerül a lapos tányér, húsnak, köretnek. Felül legyen a mélytányér. Ha előétel is van, a mélytányér alá két lapos tányért tegyünk az asztalra. Salátát, kompótot, mártást külön kistányérban tálaljuk. Ezeket a tányérok mellett bal oldalra helyezzük el.
*  A tányér bal oldalán legyen a nagy villa, jobbra a kés és a leveses kanál. Az evőeszköz hegye az asztal közepe felé mutasson. A tányér előtt van a helye a desszert evőeszközöknek. A kiskés és a kiskanál mindig jobbra, a kis villa, nyelével balra álljon.Több fogásnál az evőeszközöket a felhasználás sorrendjében helyezzük el. Bal oldalra tegyük a szalvétát.
*  A terítéken a poharak állnak legelöl. A vizespoharakat állítsuk a kés hegye elé. Ha többféle italt szolgálunk fel, a talpas poharak ennek megfelelően kerüljenek a tányérok elé. A söröspoharakat nem kell előre az asztalra tenni.
*  Fűszertartó legalább minden negyedik teríték mellé kerüljön.
*  A kenyeret kosárban tegyük a terítékre. A kosarat kendővel béleljük ki. A levágott kenyérszeleteket a szalvéta széleivel takarjuk le. Az ételek tálalásához külön szedőkanalat és villát helyezzünk el.
*  Az asztal legszebb díszítése a virág. Ezért még a köznapra terített asztalnál se hiányozzon. Elhelyezésekor azonban ügyeljünk arra, hogy ne takarjon senkit. Igen mutatós, hangulatos díszítés a gyertyatartó. Kisebb asztalon középre egyet, nagyobb helyre egy párat tegyünk.
*  Hamutál a terítékre ne kerüljön, de legyen mindig kéznél.(1985)