FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
BABÉRLEVÉL
     (fűszer)
 
*  Egyike a legrégibb ízesítőknek. Az igen elterjedt fűszerek közé tartozik az egész világon. Jellegzetes illata, enyhén keserű és csípős íze miatt kedvelt.
*  Ízesítésre egészben és őrölt állapotban használhatjuk. Ha levél alakjában vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy zöldes színű, szármentes és erős aromájú legyen. Frissen is fűszerezhetünk vele, íze jobban érvényesül. Apróra vágva használjuk.
*  Óvatosan adagoljuk, mert erős aromája, illetve kesernyés íze elronthatja ételünket. Ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel dobjuk az ételbe, de ne hagyjuk benne soká, mert keserű lesz tőle. Tálalás előtt pedig mindig távolítsuk el!
*  A babérlevél különösen azoknál az ételeknél nélkülözhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek. Jól használhatjuk a mártások, levesek, főzelékek, szószok, pácok ízesítésére is. De nem hiányozhat az uborka, zöldparadicsom, káposzta téli eltevésénél sem.
*  A hús különleges ízű lesz, ha párolás vagy sütés közben babérlevéllel fűszerezzük. A burgonyafőzelék, a savanyú tojás és savanyú tüdő babérlevél nélkül szinte élvezhetetlen.
*  A babérlevelet főzés után ne dobjuk ki, mert többször is felhasználhatjuk, aromája alig csökken.Viszont a szedett vagy vásárolt leveleket ne tároljuk sokáig, mert hamar elvesztik értékes aromájukat. Leszedésük után legfeljebb egy évig tarthatjuk légmentesen zárható edényben, száraz helyen.