FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
BAB
     (főzése)
 
*  A szárazbabot válogassuk át, tisztítsuk meg a szeméttől, utána alaposan mossuk meg, majd áztassuk. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és takarjuk le fedővel. Több órán keresztül hagyjuk ázni. De legjobb főzés előtti nap beáztatni! Jól megpuhul, és jelentősen csökken a főzési idő.
*  Csak hideg vízben áztassuk! A víz hőmérséklete ne legyen magasabb 15 C foknál. Ennél melegebb vízben a bab besavanyodik, és már nem főzhető puhára.
*  A babot az áztató vízében főzzük egy kevés víz felhasználásával. Az elfőtt folyadékot mindig forrásban lévő vízzel pótoljuk, különben a bab nem puhul meg.
*  Áztatás nélkül is puhára főzhetjük a babot, ha a forrásban lévő vízbe egy kávéskanál szódabikarbónát teszünk. Hátránya, hogy szétroncsolja a babban lévő B-vitamint, és csökkenti az étel minőségét.
*   Mivel a bab sajátos íze nedvével együtt kiszárad, fokozottabban kell ízesítenünk. Az áztatás nem pótolja az elveszett ízeket. De sokkal ízesebb lesz, ha sárgarépával, petrezselyemmel, hagymával és zellerrel együtt főzzük. Az ételt csak a bab teljes megpuhulása után sózzuk!(1995)
 
Haztartasilexikon.blog.hu szerkesztett változata!