FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
BEGÓNIA
     (gondozása)
 
*  A növény St. Domingo kormányzójáról kapta nevét a XVII. században. Afrika, Amerika és Ázsia trópusi vidékein több száz faja él. A fajok lényegesen eltérnek egymástól. Ezért gondozásuk is eltérő. Nálunk a szobai cserepes változat a legelterjedtebb, de kerti növényként is népszerű.
*  A cserepes begóniát a lakásban világos, mérsékelten meleg helyen tartsuk. Sötétben és tűző napon elpusztul. Legkedvezőbb számára az egyenletes, 18-20 C fok körüli hőmérséklet. A kerti növény is a világos, meleg, félárnyékos helyet kedveli.
*  Mérsékelten öntözzük. Vigyázzunk, hogy leveleit közvetlenül ne érje víz. Legjobb lágy esővízzel locsolni. A földlabda egyenletesen nyirkos legyen. A túlöntözés a gyökerek rothadását, a növény pusztulását okozhatja. Virágzáskor érdemes hetente tápoldatozni.
*  A cserepes szobanövényt télen 15-18 C fokon pihentessük, elég kéthetenként öntözni. Ilyenkor leveleinek zömét elveszti. A huzatot és a gyakori helyváltoztatást nem viseli el!
*  Levéldugvánnyal szaporíthatjuk. A levágott levelet 1 centis nyéllel tegyük vízbe gyökereztetni.
*  Kerti növénynek legalkalmasabb a “mindignyiló begónia” (semperflorens). Egész nyáron virágzik. Becserepezve a lakásban is folytatja a virágzást. Népszerű még a sudár begónia (Begonia Elatior) is. Védett, világos és meleg helyet, illetve sok nedvességet kíván. A kertbe mindig kiültetésre kész növényt vásároljunk.
*  Gyakori betegsége a lisztharmat. Ha a tüneteit észleljük, azonnal permetezzük le gombaölő szerrel.(1995)