FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
BORDÓI LÉ
     (készítése)
 
*  A közismert bordói lé a rézgálic vizes oldata, amelyet mésztejjel keverünk. A mész jól tapadó vegyületet képez a rézzel, s így tartósan megmarad a növény felületén.
*  A különféle gombabetegségek ellen általánosan használatos növényvédő szer. Elkészíthető égetett mészből, oltott mészből vagy mészhidrádból, illetve rézgálicból.
*   Előállíthatjuk 1 - 2%-os erősségben. Általánosan elterjedt az 1%-kos permetlé. Főleg a szőlészetben a peronoszpóra elleni permetezésére használatos.
*  Az 1%-os bordói lé úgy készül, hogy feloldunk 5 l vízben 10 dkg rézgálicot. A rézgálic feloldását meggyorsíthatjuk meleg vízzel!
*  Azután külön edényben kevés vízzel beoltunk 10 dkg oltatlan meszet és 5 literre felhígítjuk. Ha friss oltott meszet használunk, elegendő 8 dkg mész is. Mészhidrát esetén ugyanez az arány.
*  Ha mindkét oldat elkészült, akkor állandó keverés mellett öntsük az 5 l rézgálicoldatot az 5 l mészoldatba. Fontos, hogy mindig a rézgálic oldatot öntsük a mésztejbe és soha sem fordítva. Így 10 l bordói levet kapunk.
*  A bordói lé minőségét, tömörségét ellenőrizni kell. A permetlé akkor jó, ha a lakmuszpapír megkékül. Mindig csak egy napra való mennyiséget készítsünk, mert az oldat hatékonysága gyorsan csökken.
*  A bordói lé permetezésre nem veszélytelen. A réz-sók a gyomorba kerülve rosszullétet okozhatnak. Használjunk védőfelszerelést!(2002)