FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
BORÓKA
     (ízesítésre)
 
*  Örökzöld cserje. Májusban virágzik. Termése a tobozbogyó. Kát év alatt érik be. Éretten kékes-hamvas bevonatú. A fekete borsnál nagyobb szemű. Nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszer. Régóta használják ízesítésre, egész vagy őrölt állapotban.
*  Szeptembertől novemberig gyűjthetjük. De csak teljesen érett és fekete színű bogyókat szedjünk. A begyűjtött és megtisztított termést vékonyan szétterítve szárítsuk, időnként forgassuk meg. Napra ne tegyük! Igen lassan szárad! A teljes száradáshoz legalább egy hónap kell.
*  A keményre száradt bogyókat jól szellőző zacskóban tároljuk, mert könnyen befüllednek. Mindig csak annyit őröljünk meg, amennyit felhasználunk.
*  Kiválóan használható páclevek, mártások ízesítésére. Finom ízt ad a húsoknak, a vad-és halételeknek. Ha néhány bogyót a füstölő kamrában elégetünk, a füstölt hús íze kellemes és jó illatú lesz.
*  Keveset használjunk belőle, mert intenzív ízhatása elronthatja, megkeseríti az ételt. Más fűszerekkel is keverhető. Üzletekben a boróka szárított állapotban kapható.(1995)