FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
CSILI
     (otthon)
 
*  Ha szeretjük az erős ízt, akkor érdemes chili paprikát nevelni lakásunkban. Fontos azonban, hogy az ablakok déli fekvésűek legyenek, sok napot kapjanak.
*  Nálunk konyhai használatra a legjobb a cayenna fajta, közepesen erős. Megfelelő gondozással bő termést tudunk elérni vele.
*  A chili szereti a meleget és a napfényt. A magok 20 C fok felett csiráznak, a termés beéréséhez még ennél is melegebbre van szükség. Az éjszakai hőmérséklet sem süllyedhet 15 fok alá.
*  A magokat február végén és március elején ültessük cserépbe. A cserepet előzetesen töltsük meg jó minőségű komposzttal. A földbe legalább három magot dugjunk, majd alaposan locsoljuk meg. Ezután a cserepet helyezzük világos, napos helyre. Nyáron a kertbe és az erkélyre is kitehetjük.
*  Ha a mag mind kihajt, szikleveles korukban válasszuk szét őket, és ültessük külön cserepekbe. Vegyük figyelembe, hogy a palánták nehezen viselik el bolygatásukat, fejlődésük ilyenkor lelassul!
*  A növény szereti a nedvességet, de még nyáron sem öntözzük túl. Földjét azonban mindig tartsuk nedvesen. A paprikát érdemes kéthetente tápanyaggal is meglocsolni. Virágzás alatt azonban szüneteltessük a tápoldatozást.
*  A virágos növényen hamar megjelennek a kis paprikák. A teljes növekedésükhöz és érésükhöz azonban legalább 70 nap kell. A termést csak pirosan érdemes leszedni. De frissen is fogyaszthatjuk. Ilyenkor a paprikák húsosak. A friss termést mindig késsel vagy ollóval szedjük le, nehogy megsérüljenek a termést hozó ágak.
*  A friss paprika nem égetően erős, inkább fűszeresen csípős. Ennek ellenére óvatosan ízesítsünk vele, mert elveheti az étel ízét.
*  Ha chili port vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni, akkor a paprikákat hagyjuk a növényen megszáradni. De fel is fűzhetjük őket.
*  Amikor a paprikával dolgozunk (szedjük, vágjuk, fűzzük, tisztítjuk), mindig legyünk óvatosak, alaposan mossunk kezet, és főleg ne nyúlkáljunk a szemünkbe, mert komoly kellemetlenség érhet bennünket.(2002)