FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
CSALÁN
     (étkezésre)
 
*  Csalánból kitűnő ételek készíthetők. Igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen tavasszal ajánlatos fogyasztani. Szedhető nyáron is, de csak a zsenge leveleit használjuk. Tápértéke a virágzás előtt a legnagyobb.
*   Nagyon jó a csalánleves és –főzelék. A levest a sóskaleveshez, a főzeléket a parajhoz hasonlóan főzzük. A csalánt akár levesnek, akár főzeléknek készítjük, először egy-két percig lobogó vízben puhítsuk, csak azután turmixoljuk vagy vágjuk apróra. Ha nyersen vajban vagy margarinban megpároljuk, és jól elkeverjük, pépes krémet kapunk.
*  A friss, zöld csalánt felhasználhatjuk levesbe és főzelékbe aprítva is. A csalánsalátát a fejes salátának megfelelően ízesíthetjük, tálalhatjuk, de keverhetünk hozzá hagymát, ill. más zöldséget is.
*  Friss hajtásokból tejjel frissítő turmixot készíthetünk. A pépes anyagot belekeverhetjük tejfelbe, joghurtba, kefirbe és körözöttbe. Színezhetünk vele gyúrt tésztát, palacsintát, gombócot. Tojással elkeverve, jól fűszerezve kiváló töltelék különböző tésztákba. (1985)