FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
DAGASZTÁS
     (kézzel)
 
*  Ahhoz, hogy a kelt tészta könnyű legyen, dagasztással kell kidolgoznunk. Kétszer kell dagasztanunk. Az először az anyagot összedolgozzuk, a második alkalommal a megkelt tésztát feldolgozásra készítjük elő. A munkaterületen a hőmérséklet legalább 25 C° körül legyen.
*  A dagasztáshoz először mérjük ki a lisztet, majd tálba vagy teknőbe szitáljuk át. A liszt közepébe készített mélyedésbe tegyük a kovászt vagy a megkelesztett élesztőt, tojást, vajat. Sót is ekkor tegyük bele. Ezután az egészet jobb kezünkkel összekeverjük. Ha a tészta nem elég lágy, langyos tejjel vagy vízzel hígítjuk, azután mindkét kezünkkel dagasztjuk. A munkát addig folytatjuk, amíg a massza teljesen sima nem lesz, nem hólyagzik, és nem válik le könnyen az edény faláról. Ha a tészta jó, langyos helyre tegyük, hagyjuk kelni.
*  A kelesztésnél fontos, hogy a hőmérséklet megfelelő legyen. Hideg helyen a tészta keletlen marad, túl melegben pedig nem nő meg, mivel az élesztőgombák elpusztulnak.
*  Ügyeljünk a kelesztés időpontjára is. Túlkelesztett massza savanyú lesz és összeesik. A rövid ideig érlelt tészta viszont nehéz marad.
*  Ha a tészta megkelt, dolgozzuk fel. Gyúrással, nyomkodással formázzuk kerek cipóvá. Deszkán vagy tálban letakarva kelesszük. Ha több részben kívánjuk majd feldolgozni a készítményt, akkor kelesztés előtt válasszuk több részre.
*  A tészta dagasztásához mindig külön készítsük a kovászt. Ha megkelt, azonnal dolgozzuk fel, különben erejét veszti.(1985)