FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÉDESKÖMÉNY
     (főzéshez)
 
*  Igen alkalmas levesek, főzelékek, saláták, halételek, mártások ízesítésére. Kenyérbe és péksüteményekbe is belesüthetjük, vagy sütemények tetejére szórjuk.
*  Erős aromája és fanyar íze miatt ügyeljünk az adagolására. Más fűszerekkel – borson, borsmentán és majoránnán kívül – nem tanácsos keverni. Viszont az őrölt kömény az egybesült húsnak, csülöknek különleges ízt ad, ha összekeverjük fokhagymaporral meg egy kevés olajjal, és ezzel bekenjük a sütésre előkészített húst.
*  Köményízt leveshez legjobb úgy hozzáadni, hogy a magokat külön kifőzzük, és levét átszűrve az ételhez öntjük. Egyes ételekbe (főzelékek) célszerű belefőzni. A köménymagleves esetében a rántásba tesszük, és azzal forraljuk. Nyers ételekbe (körözöttbe) általában csak beleszórjuk.
*  A magvak zárt, száraz helyen hosszú ideig jól tárolhatók. A fűszer illóolajtartalma tárolás alatt nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is. Őrölve azonban az aromát adó illóolaj hamar elpárolog.
*  Édesköményt célszerű kertben, déli fekvésű helyen termeszteni. Néhány bokor fedezi a család szükségletét. A magokat márciusban ültessük el, októberre érik be. A magokat ernyőstül vágjuk le, szárítás után morzsoljuk. A növényt télire komposzttal takarjuk be, nehogy elfagyjon.(1995)