FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÉLŐ SÖVÉNY
     (nevelése)
 
*  A legolcsóbb kerítés az élősövény. A sövénykerítés esztétikus, környezetbarát, megköti a port, szélfogó, és növeli a levegő páratartalmát.
*  Számos növény alkalmas sövény kialakítására. Nevelhetünk nyírt vagy szabadon növőt. Az utóbbi fenntartása egyszerűbb, de helyigénye nagy.
*  Kialakíthatunk sövényt örökzöldekből (boróka, kecskerágó, babérmeggy, magyal), melyek egész évben díszesek. Jók a lomblevelű örökzöldek, mert többsége metszés nélkül is sűrű, így nem kell sűrűn ültetni. Metszeni pedig csak akkor kell, ha a növény elérte a kívánt magasságot és szélességet.
*  Nevelhetünk sövényt lombhullatókból (gyertyán, juhar som) is. Az ilyen sövények azonban csak tavasztól őszig virítanak. A sövény kialakításához a csemetéket sűrűbben kell ültetni, hogy a föld közelében is tömött legyen.
*  A sövénycsemetéket nyugalmi időben telepítsük, de ne fagyban. A földet mindig jó mélyen ássuk fel, forgassuk át, trágyázzuk meg, hogy jól fejlődhessenek. Az ültetés 30-40 cm-es gödörbe történjen. A gyökereket alaposan áztassuk elvízzel. Telepítés után a föld felszínét vastag mulcsréteggel takarjuk be, hogy a talaj ne fagyjon meg, és mindig nedves maradjon.
*  A fiatal csemetéket úgy nyessük, hogy 30-50 cm vastagságú falat alkossanak. Ügyeljünk arra, hogy a sövény alul kissé szélesebb, felül pedig keskenyebb legyen. Az ilyen sövények sűrűre nőnek, jól takarnak és igazi szélvédők. A metszést lehetőleg augusztusban végezzük, így kevésbé zavarjuk a bokrok nedvkeringését. A virágos sövényt viszont csak elvirágzásuk után nyírjuk meg.(1995)