FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK | ELÉRHETŐSÉG
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ENDÍVIA SALÁTA
     (termesztése)
 
*  A házi kertben ott termesszük, ahol a fejes saláta jól terem. Nem szereti a nagy meleget és az árnyékot sem, a hideget viszont jól tűri. A napon keserű lesz és felmagzik. Legjobb félárnyékos helyre ültetni. Rövid tenyészideje miatt kiváló másodnövénynek.
*  Talajban nem válogatós, a szerves anyagban szegény földben is jól fejlődik. Érzékeny a magas mésztartalomra. Ilyenkor a levelei elsárgulnak. A túltrágyázást sem bírja, de a megfelelő nitrogénutánpótlást meghálálja. Szépen fejlődik, ha a következő évben a paradicsom, paprika és uborka helyére ültetjük.
*  A nyári endíviát március végétől vethetjük melegágyba, áprilisban pedig kiültethetjük a szabadba. Őszi fogyasztásra július közepén, télre a nyár végén vessük. A magokat 1-2 cm mélyre és 30 cm sortávolságra ültessük. Kelés után egyeljük ki, majd rendszeresen gyomláljuk, kapáljuk. Szükség szerint öntözzük!
*  Ha a növény teljesen kifejlődött, leveleit kössük össze, hogy ne érje őket fény. Két hét alatt a növény közepe kifehéredik, a levelek nem lesznek rostosak, kesernyések. Így finom saláta készíthető belőlük.
*  A nagy fagyok előtt, száraz időben szedjük fel gyökerestül, és pincében, veremben nedves padlón tároljuk. Szedéskor külső, sérült, vastagabb leveleit távolítsuk el.(1995)