FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
FAVÁGÁS
     (biztonságosan)
 
*  Favágásnál arra kell törekednünk, hogy a fának minél kisebb csonkja maradjon vissza. Ezért a vágást egészen a földhöz közel kezdjük.
*  A legtöbb fa nem áll függőlegesen, hanem valamelyik irányban dől. A kivágásnál ezt mindig vegyük figyelembe, s az ellenkező oldalon kezdjük el fűrészelni, illetve baltázni.
*  Hogy a fa jó irányba dőljön, kössünk rá kötelet, és azzal húzzuk. Az irány kiválasztásánál mérjük fel, hogy az eldőlő fa nem fog-e épületet, kerítést, növényzetet rombolni.
*  A munka megkezdése előtt az akadályozó gallyakat és tárgyakat távolítsuk el, különösen akkor, ha a fakivágásnál fejszét használunk. Már egy kis ágacska is balesetet okozhat, eltérítheti fejszénket irányától.
*  Óvatosak legyünk a fa ledöntésénél is. A fa döntési irányába sohase álljunk. De ne tartózkodjunk az ellenkező oldalon sem, mert a fa törzse „kiugorhat” hátrafelé.
*  A fakivágást mindig a kötél felőli oldalon kezdjük. A törzset 45 fokos szögben, negyed mélységig vágjuk be, majd a ferde vágás alatt vízszintes vágást is készítsünk. Így egy éket kapunk.
*  A túloldalon a törzset félig vízszintesen szintén fűrészeljük be a másik oldal vágásának magasságában. A kötél feszítésével könnyíthetjük a fűrészelést. A törzs feléig befűrészelt vágásba tegyünk acéléket, majd üssük mind beljebb. Az ékelés és a kötélhúzás hatására a fa ledől.(1995)