FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
FEKETE ÁFONYA
     (étkezésre)
 
*  A növény leveleit és érett termését használhatjuk fel. A leveleket késő őszig szedhetjük. Termését, a borsó nagyságú, hamvas kék színű bogyót augusztusban gyűjthetjük. Igen gazdag szerves savakban, cukorban, vitaminokban. Íze kissé savanykás és kellemesen édes.
*  A levelekből főzhetünk teát, és kellemes ízű üdítőital is készülhet belőle. Ezenkívül jó hatású az emésztési zavarokra, krónikus bélhurutra, bélfertőzésekre. Megszünteti a vese- és hólyagbántalmakat. Az áfonyabor erősítő hatású házi szer.
*  A kissé fanyar ízű bogyóját frissen is fogyaszthatjuk. Joghurtba keverhetjük, levével ételeket, édességeket színezhetünk. Kiváló lekvárnak, dzsemnek és befőttnek, de lecukrozva is eltehetjük. Fölhasználhatjuk süteményekbe, tortákba.
*  Pikáns íze miatt a vadas ételek készítésénél nélkülözhetetlen ételízesítő. A vadhúsokhoz mártásként, salátaként adható, vagy kompót vagy dzsem formájában tálalható.
*  Áfonyát kertben is ültethetünk. A nemesített cserjék csak kevéssé térnek el az eredeti növénytől. A kertbe telepített áfonyafajták éveken keresztül gazdagon teremnek. (1995)