FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
FÉMBÚTOR
     (ápolása)
 
*  Fémbútoroknál többnyire elég, ha átdörzsöljük őket puha ruhával. Ezeket a bútorokat általában védőréteggel gyártják, nem igényelnek különösebb gondozást. Fényesítő szerek nélkül is mindig fényesek maradnak. De könnyen sérülnek. A sérülések pedig nem javíthatók. Ezért óvatosan bánjunk velük.
*  Ha felületük piszkos, ragacsos és zsíros, szalmiákszeszes vagy szappanos vízzel mossuk le. Utána puha ruhával töröljük szárazra, és fényesítsük. Erős tisztítószereket ne használjunk, mert megtámadhatják a fém felületét, s helyrehozhatatlan kárt okozhatunk.
*  Ha rozsdafoltos, terpentinolajjal kezeljük. A rozsdás részeket kenjük be vele, majd addig dörzsöljük, amíg fényes nem lesz. Puha ronggyal töröljük szárazra. A súrolóport mellőzzük, mert összekarcolja a fényes réteget.
*  A szabadban használt vagy tárolt fémbútorokat érdemes lefesteni vagy lelakkozni. Így a továbbiakban csak száraz, puha ronggyal kell letörölni.
*  A kovácsoltvasból készült bútorok ápolását mindig a rozsda és a rozsdafoltok eltávolításával kezdjük. A rozsdát drótkefével, csiszolópapírral és kaparókésel távolítsuk el. A helyenként előbukkanó foltokat pedig petróleumba mártott ronggyal töröljük le. Rozsdátlanítás után dörzsöljük át a vasat lakkbenzines (vagy terpentines) ecsettel, majd a száraz ruhával.
*  A fényes bevonatú fémbútort lehetőleg ne fogdossuk, mert a kéz nyomot hagy, és elszínezi a felületet. A védőréteget ne sértsük meg, ne karcoljuk össze, mert nem javítható! (1985)