FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
FIKUSZ
     (gondozása
 
*  Szobafikuszt kizárólag tágas, magas és világos lakásban célszerű tartani. Fényszegény körülmények között elhullatja a leveleit. Nyáron a szabadban is jól fejlődik, de kerüljük a tűző napot.
*  Télen-nyáron lehetőleg egyenletes hőmérsékletet, 18-20 C fokot biztosítsunk számára. Óvjuk a hirtelen hőmérséklet-változástól és a huzattól, mert különben lehullanak levelei, szára lekopaszodik, fejlődése leáll. Már egyetlen hirtelen lehűlés következtében is megkezdődhet leveleinek foltosodása.
*  Rendszeresen öntözzük, földje mindig legyen kissé nedves. Száraz melegben a leveleket is naponta permetezzük vízzel. Télen csökkentsük az öntözést. Óvakodjunk a túlöntözéstől, mert a levelek elsárgulnak és lehullanak. Az öntözővíz legyen langyos és lágy. Tavasszal és nyáron hetente tápoldattal is locsoljuk.
*  A nagyobb fikuszt legalább kétévenként ültessük át laza, nedves virágföldbe. Ilyenkor a cserepet mindig cseréljük nagyobbra. A fiatal növényeket évente cserepezzük át. Átültetésre a legalkalmasabb időpont a február vége, illetve a március. Dúsabb lesz a növény, és növekedését is korlátozhatjuk, ha eltávolítjuk az előző évi hajtások egy részét. A metszési felületet kezeljük!
*  A fikusz leveleit időnként vizsgáljuk át, és szivaccsal mossuk le. Ha levél vagy pajzstetveket fedezünk fel, gondoskodjunk a növény kezeléséről.
*  Szárnydugványról szaporíthatjuk. A dugványt úgy válasszuk le, hogy legyen rajta egy csúcsrügy vagy legalább egy levél.(1995)