FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
FŐZÉS
     (tippek)
 
*  A főzést kezdhetjük hideg vagy meleg vízben. Ha zamatos és erős főzőlevet szeretnénk kapni, a nyersanyagot mindig hideg vízben tegyük fel főni. Így ízei, tápanyagai már melegedés közben kioldódnak. Ha viszont azt akarjuk, hogy a tápérték, a zamat a megfőtt anyagban maradjon, forrásban levő vízbe rakjuk fel.
*  Az ételt először erős lángon addig főzzük, amíg forrni nem kezd, azután állítsuk takaréklángra. A folyadék hőfokát úgysem tudjuk a forráspontnál magasabbra emelni, legfeljebb az ételben lévő víz párolgását gyorsítjuk meg. Az ételt mindig főzzük puhára, de ne főzzük túl, mert zamatanyagai csökkennek.
*  Jobban megmarad a nyersanyag aromája, és gyorsabban megpuhul, ha fedő alatt főzzük. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne fusson ki, mert értékes anyagok vesznek kárba. Ha elfőzzük a levet, mindig meleg vízzel pótoljuk, hogy ne hűtse le a főzőlevet. A vizet csak akkor sózzuk, ha már forró, ugyanis a sós víz lassabban forr fel.
*  A nyersanyag akkor őrzi meg a legjobban tápértékét, ízét és illatát, ha gőzben főzzük. A gőz legyen folyamatos, ne csökkenjen. Elsősorban rostszegény vagy gyenge rostozatú nyersanyagokat gőzöljünk. A nagyobb húsok és zöldségek gőzölésére a kuktafazék a legalkalmasabb.
*  Főzés közben gyakran átforrósodik a fedő, a fülét lehetetlen megfogni. A probléma megoldható, ha a fedő fülén keresztül parafa dugót nyomunk át, és azt használjuk fogantyúnak. Mosogatáskor a dugót vegyük ki, s főzés előtt újból dugjuk a helyére.(1995)