FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
GESZTENYE
     (tudnivalók)
 
*  Csak sötétbarna, fényes és sima héjú gesztenyét érdemes vásárolni. Lehetőleg nagyobb fajtákat válasszunk, mert ezeket könnyebb megpucolni, feldolgozni. A száraz, kemény gesztenye kevésbé ehető és nehezen hámozható, főzéskor, sütéskor alig puhul meg.
*  Ha főzzük, először a lapos végén vágjuk be, és annyi vízben tegyük fel, hogy az ellepje. Félórai főzés után a forró vizet öntsük le, hideg vízzel öblítsük. A héj leválik és eltávolítható.
*  A megtisztított gesztenyét tegyük száraz tepsibe, és a forró sütőben tovább puhítsuk. Ne hagyjuk sokáig a melegben, mert a belső héja rászárad, nagyon nehezen lehet leszedni.
*  Jól puhítható sütéssel is. Előtte néhány órára áztassuk be, nehogy kiszáradjon. A beáztatott szemeket éles késsel a lapos oldalán vagdossuk be, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Addig süssük, amíg a héja nem nyílik szét, illetve a belseje meg nem puhult. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor kiszárad és rágós lesz.
*  Ha házilag szeretnénk gesztenyemasszát készíteni, akkor a puhára főtt vagy sült gesztenyét alaposan tisztítsuk meg, még a vékony héjától is szabadítsuk meg, és többször daráljuk át a húsdarálón. Ezután ízesítsük kakaóval, mézzel, rummal. Az összekevert anyagot addig keverjük, amíg egynemű massza nem lesz. Elsősorban pürét, parfét, krémet készíthetünk belőle, de felhasználhatjuk tortához is.
*  Készülhet belőle sós-fűszeres massza is. Tölthetünk vele palacsintát, fánkot, pulykát. Ha a masszát nem használjuk fel, tegyük a mélyhűtőbe. Nem romlik meg, hosszabb ideig eláll.
*  A feldolgozatlan gesztenyét hűvös, száraz helyen csak néhány hétig tárolhatjuk. Gyorsan megpenészedik!(1995)