FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
GLADIÓLUSZ
     (hajtatása)
 
*  Szép virágokat nevelhetünk, ha 12-14 cm körméretű hagymagumókat ültetünk. Legjobbak a kétéves hagymák. A nagyobb gumók korcs, a kisebbek kevés számú virágot hoznak.
*  A hagymákat akkor lehet kiültetni a szabadba, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 10 ?C fölé emelkedik. Az időjárástól függően március végétől már ültethetünk. Folyamatos virágzást érhetünk el, ha az ültetést szakaszosan végezzük. A gladióluszok mindenütt virágzanak, de napos helyen erősebb, árnyékban nyurgább növények nőnek.
*  Ne ültessük frissen trágyázott talajba. Legjobb az érett komposzttal vagy trágyafölddel dúsított, táplálékban gazdag, homokos vályogtalaj. A gumók közötti távolság legalább 10-12 cm legyen
*  Nyáron, száraz időjárás esetén ajánlatos alaposan átáztatni a talajt, mert száraz földben a virágszárak meggörbülnek. Normál körülmények között hetente kétszer öntözzük.
*  A hagymagumók a szabadban nem telelnek át. Ha az első fagyok elpusztították a növény felső részeit, a gumót szedjük ki a földből, kb. 10 cm-es szárat hagyjunk rajta. Legalább 10 napig utó érleljük, azután megtisztítva tegyük el telelni.
*  A gladiólusz szépsége és tartóssága miatt az egyik legismertebb vágott virág. Tágas, mély vázában igen jól mutat, ha nem zsúfoljuk össze. Leveles ágakkal különösen szép csokrokat tudunk alkotni.
*  Már levágáskor ügyeljünk arra, hogy minél több levél maradjon a növényen. Így a hagymagumó is fejlődik. A virágot már akkor levághatjuk, amikor szárán az alsó bimbó nyílni kezd, mivel a vázában a többi bimbó is kinyílik.
*  Ha vásároljuk a növényt, a szár legalsó részét mindig vágjuk le, és csak ezután tegyük a vázába. A virág tovább marad szép, ha hűvös helyen tartjuk, és vizéhez tápsót adunk.(1995)