FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
GOMBA
     (elkészítése)
 
*  Csak ellenőrzött, fiatal, tiszta és ép gombát vásároljunk. Legjobb üzletben, csarnokban, piacon beszerezni. Utcai árustól, házalótól ne vegyünk! Különösen legyünk óvatosak a szárított gombával, mivel ilyen formában a veszélyes gomba még nehezebben ismerhető fel.
*  Ha a gombát magunk gyűjtjük, felhasználása előtt feltétlenül vizsgáltassuk meg gombaszakértővel, hogy ne érjen baj bennünket. Elsősorban a fiatal gombákra figyeljünk, mivel azok téveszthetők össze leginkább a mérges gombákkal.
*  A megvásárolt vagy szedett és ellenőrzött nyers gombát azonnal használjuk fel, mert még hűtőszekrényben sem tanácsos 1-2 napnál tovább tartani. Gyorsan megindulnak bennük a bomlási folyamatok.
*  Főzésre az a gomba a legjobb, amelyik még nem nyílt ki.
*  A gombafejeket ne hámozzuk le, mert veszít ízanyagából, mivel illóolajának és ízanyagának nagy része a héj alatt található. A friss, kemény gombát célszerű konyharuhával ledörzsölni, illetve megtisztítani. Csak ha szükséges, akkor mossuk meg.
*  Ha mégis megmossuk, ne áztassuk, mert megszívja magát vízzel és kiáznak értékes anyagai. Tegyük szitaszűrőre, és engedjük rá a vizet, jól mossuk át, majd csurgassuk le a vizet. Enyhén ecetes vízben is moshatjuk, a gomba kellemes ízt kap, és nem feketedik meg.
*  Csak közvetlenül felhasználása előtt szeleteljük fel, különben gyorsan megbarnul. Hogy ne barnuljon meg, öntsünk rá egy kevés citromlevet.
*  A gombát ne főzzük! Kevés zsiradékban pároljuk. Elkészítés közben annyi vizet enged, hogy saját levében fő. Főzéshez hibátlan zománcozott edényt használjunk. Fémtől a gomba nemcsak megsötétedik, hanem fémes ízű lesz.
*  A gomba nagyon nehezen emészthető, ezért betegnek, gyengébb gyomrúnak ne főzzünk. Olyanoknak se erőltessük a fogyasztását, akik félnek, idegeskednek a gombától. Náluk még az elfogyasztott jógomba is okozhat rosszullétet.(1995)