FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
GOMBÓC
     (főzése)
 
*  A főtt burgonyát és a lisztet olyan arányban gyúrjuk össze, hogy rugalmas és jól formálható tésztát kapjunk. Az összegyúrt tészta akkor jó, ha már nem tapad a kezünkre. Könnyű tésztát kapunk, ha egy evőkanál búzadarát is belegyúrunk, és a masszát formázás előtt pihentetjük.
*  Ha ellenőrizni szeretnénk a tésztát, előzetesen főzzünk ki egy próbagombócot. Ha szétfő, liszttel, zsemlemorzsával javítsunk a tésztán, ha túl kemény, vízzel vagy tejjel lágyítsunk rajta.
*  A megformált masszát lábasban, lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki. Az edényt ne takarjuk le! Akkor lesz kész a gombóc, ha feljön a víz felszínére, és még néhány percig forr. A lábosba egyszerre ne dobjunk sok gombócot, mert lehűtik a vizet, és ezáltal lassabban főnek, tovább áznak és ragacsosak lesznek.
*  A kifőtt és leszűrt gombócokat ne öblítsüj le, hanem azonnal tegyük forró olajban (zsírban) pirított zsemlemorzsába, és jól forgassuk meg. Ne keverjük, hanem az edénnyel együtt rázogassuk. Még jobb a pirított morzsát tányérra szedni, és a kifőtt gombócokat egyenként megforgatni.
*  A gombóc csak frissen jó, 5-10 perc alatt elveszti omlósságát, könnyűségét.(1995)