FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
GYÜMÖLCSFOLT
     (eltávolítása)
 
*  Mosható textíliából a friss gyümölcsfoltot legegyszerűbben forrázással távolíthatjuk el. Az anyagot a foltos részével egy megfelelő méretű edényre feszítjük, és forrásban levő vízzel néhányszor alaposan meglocsoljuk, majd a szokásos módon kimossuk.
*  A nem forrázható anyagok tisztításához használjunk citromlevet vagy ecetet. A foltot ezek egyikével alaposan itassuk át, majd néhány perc múlva langyos vízben öblítsük le. Festett anyag esetén előpróbát kell végeznünk.
*  A régi, nehezen eltávolítható foltnál erősen hígított szalmiákszeszt (egy liter víz, tíz evőkanál szalmiákszesz) használjunk. Az oldattal enyhén dörzsöljük be a foltos felületet, majd hideg vízzel öblítsük. Fehér anyagnál a maradék festékanyagot hidrogén-peroxiddal vagy hipóval fehérítsük.
*  A selyemárut és festetlen gyapjúszövetet először jó minőségű szappannal mossuk. Ha ez nem használ, a foltot 2,5 %-os kálium-permanganát oldattal nedvesítsük be, majd gyenge kénessavoldattal halványítsuk el, végül tiszta vízzel öblítsük.
*  Pamut- és lenáru foltos részét legalább 12 órán át áztassunk forralatlan tejben, s langyos vízben mossuk. A folt eltűnik.(1985)