FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
íRISZ
     (ültetése)
 
*  A növényt a kert szélvédett, napos vagy gyengén árnyékos részén ültessük. Telepíthetjük szegélynek, illetve csoportokban. Egy helyben 4-5 éven át is virágozhat. Az elbokrosodott idősebb töveket azonban ajánlatos kiszedni.
*  A közönséges fajok bármilyen kerti talajon megélnek, trágyát egyáltalán nem igényelnek. A kényesebbeket viszont laza, tápdús földbe ültessük. Előtte a talajt mélyen ássuk fel, jól trágyázzuk meg. Legjobb a nyár végén eltültetni. Átültetéskor a gyökereket mindig vágjuk vissza, a leveleket pedig kurtítsuk meg, majd kellő mélységben földeljük el. Bőségesen locsoljuk meg.
*  Száraz időjárás esetén, főleg virágzás idején öntözzük a növényt. Öntözéskor a virágokat ne érje víz! A nagyon nedves helyen elrothad. Télen az íriszeket l5-20 cm magasságban vágjuk vissza, és legalább l5 cm vastagon takarjuk be lombbal vagy szénával, szalmával. Takarással biztosíthatjuk a talaj állandó nedvességét is.
*  Szaporítható magról és tőosztással, néhány fajta dugványozással. Ha tőről szaporítjuk, a tövet annyi részre szedjük szét, ahány hajtása van.(1995)