FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÍZESÍTÉS
     (fortélyai)
 
*  Az ételek kellemes íze, zamata, illata csak ízesítő anyagokkal (fűszerekkel) fokozható. Az ízesítők az eredeti ízt jobban érvényre juttatják, hangsúlyozzák. Nélkülük az étel egyhangú, élvezhetetlen, sokszor ehetetlen. Ízesítésre használhatunk sót, cukrot, ecetet, citromot, fűszernövényeket. Ízesíthetünk pirítással, füstöléssel, pácolással, tűzdeléssel is.
*  Fontos, hogy megfelelően ízesítsünk. A jó ízesítés serkenti az emésztőszervek működését, az étvágyat fokozza. A túlfűszerezés viszont károsan hatnak a szervezetünkre.
*  A fűszerezés mindig mértéktartó legyen! Minden íz az étel jellegéhez igazodjon. Vigyázzunk, hogy az étel ne veszítse el jellegzetes ízét. Fordítsunk figyelmet a szín és íz egységére is.
*  Ügyeljünk az ízek harmóniájára. Ne használjunk együtt olyan fűszereket, amelyek közül az egyik elnyomja vagy közömbösíti a másikat. Ha több fűszert használunk, törekedjünk arra, hogy egyik íz se domináljon. Az ízesítés akkor lesz tökéletes, ha a felhasznált fűszerek az ételből nem érezhetők ki.
*  Szabjuk az ételt egyéni ízlésünkhöz, kívánalmainkhoz. A fűszerek adagolása az étel mennyiségének és ízlésünknek mindig megfeleljenek. Ne ragaszkodjunk a receptekhez! (1995)