FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
IZSÓP
     (szaporítása)
 
*  Meleg, napos helyre ültessük. Talajban nem igényes, de a meszes helyeket kedveli. Sziklakertben is jól mutat. A fagyra nem érzékeny.
*  Szaporítása történhet magról, palántázással, zölddugvánnyal vagy tőosztással. Kis mennyiségben érdemesebb cserepes növényt vásárolni.
*  A magokat március elején vessük szaporítóládába, vagy tejfeles pohárba. Április végén palántázhatunk. A palántákat 50x30 cm-re ültessük. A szabadágyban nevelt palántákat szeptember végén tegyük állandó helyükre. Zölddugványait tejfölös pohárban, félárnyékban neveljük. A legjobb érett komposztföld és homok keverékében gyökereztetni. A tőosztásra a legalkalmasabb idő az október.
*  A növény virágzó leveles hajtásainak felső részeit gyűjtsük. Évente kétszer aratható (július, szeptember). A nagyobb mennyiséget sarlóval, a kevesebbet késsel vagy metszőollóval vágjuk le. Elég, ha 10-15 cm-s tarló marad.
*  A levágott hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítsuk. A helyesen szárított drog középzöld. A jó szárítmány nem tartalmazhat megfásodott szárrészt. Apróra vágva lefagyasztva is tárolható.
*  Kitűnő fűszer. Mártások, különböző húsételek, saláták ízesítésére használhatjuk. Virága ehető, ezért friss saláták díszítésére és ízesítésére is felhasználhatjuk. A belőle készített tea izzadásgátló, köhögéscsillapító, étvágyjavító. (1995)