FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
JUKKA
     (nevelése)
 
*  Közép- és Észak-Amerika szárazabb vidékein honos. Törzset nevelő és törzs nélküli örökzöld növény. A törzses jukkának fás szára van, melyből több zöld, húsos rozetta fejlődik ki. A törzs nélküli jukka egyszerű levélrozetta. Nálunk mindkét fajtája megtalálható.
*  Világos, szellős helyen tartsuk. Egész évben a közvetlen napfényt kedveli. Hűvös helyiségben, mérsékelt öntözéssel teleltessük. Tavasszal, március-április folyamán már a szabadba, kertbe vagy erkélyre állíthatjuk napos, esetleg félárnyékos helyre, és rendszeresen öntözzük. Ősszel október közepéig kint maradhat, néhány fokos hideget is elbír.
*  A jukkának nem árt a száraz levegő, de ajánlatos a növényt gyakran vízzel permetezni, mert a száraz levegőben ki van téve a takácsatkák fertőzésének. Elsárgult leveleit rendszeresen távolítsuk el. Az alsó levelek sárgulása természetes folyamat, az újak kialakulása pedig annak a jele, hogy a növény jól érzi magát. Idősebb korában szép fehér virágot fejleszt.
*  A növényt elegendő háromévenként átültetni, ilyenkor a megvastagodott gumós gyökereit leválaszthatjuk, és ily módon szaporítjuk. A frissen átültetett növénynek nem kell külön tápanyagot adni. Február előtt semmiképpen se cserepezzük át a növényt. Az edény alján mindig legyen kavicsréteg.(1995)