FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KAKUKKFŰ
     (fűszerezésre)
 
*  A kakukkfű erős aromájú fűszer. Nagyon megfontoltan, mértékletesen kell használni, mert nagyobb mennyiségben megváltoztatja, elnyomja az étel eredeti ízét. Legjobb, ha majoránnával, babérlevéllel, rozmaringgal együtt ízesítünk vele.
*  Ártalmatlan fűszer, ezért a diétás ételeknél különösen ajánlott. Pikáns ételekbe, levesekbe, főzelékekbe tehetjük, párolt húsokra, roston sült pecsenyékre szórhatjuk, de túrók, sajtok ízesítésére is kitűnő. A nehezebben emészthető ételek elkészítésénél (bab, borsó, káposzta, kolbászfélék stb.) a kakukkfű nélkülözhetetlen.
*  A kakukkfű beszerzése nem gond. Kirándulásaink alkalmával a magasabb fekvésű réteken, köves, sziklás vidékeken gyűjthetjük. Ha van kertünk, termeszthetjük ott is. Éves szükségletünket akár egy balkonládában is megtermelhetjük.
*  A növényt teljes virágzásakor (májustól) gyűjtjük. Csak a virágzó leveles hajtásokat szedjük. Kis mennyiségben ollóval, sarlóval stb. vághatjuk le. A talaj felett mindig hagyjunk 4-5 ujjnyi magas tarlót. Ha szakszerűen vágtuk, a növényen új hajtások fejlődnek, amelyeket augusztus végén, ill. szeptember elején másodszor is leszüretelhetünk.
*  A levágott növényt árnyékos és szellős helyen, vékony rétegben kiterítve szárítsuk úgy, hogy megtartsa eredeti színét és jellegzetes illatát.
*  Szárítás után, a levél és virág lemorzsolását követően a szárrészeket rostáljuk ki. A morzsolt fűszert jól záródó edényben tároljuk.1985.