FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KAMILLATEA
     (készítése)
 
*  A kamillatea forrázással készül. A szárított virágot tegyük egy csészébe, öntsük le lobogó-forró vízzel, az edényt fedjük le, majd hagyjuk állni legalább 10 percig. Utána szűrjük le, és a célnak megfelelően használjuk fel. A leforrázott teát közönséges teaszűrővel szűrjükle. Ha viszont a szem borogatására használjuk a forrázatot, a szűrés kifőzött vásznon történjen.Egy csésze tea elkészítéséhez (kb. 3 dl vízhez) 1-2 evőkanálnyi teafű szükséges.
*  A kamillatea sokoldalúan használható. Nyugtató hatású, szélhajtó, görcsoldó, gyomor-és bélpanaszokat gyógyít, izzasztó és fertőtlenítő folyadék. Külsőleg borogatásra, toroköblítésre kiváló. Gyorsítja, elősegíti a sebgyógyulást.
*  Szépségápolószerként sem az utolsó. A főzettel lemosott arc friss és üde marad. A haj pedig illatos és csillogó lesz hajmosás után.
*  Könnyen gyűjthető utak mentén, legelőkön, szikes pusztákon. Virágját májustól augusztusig szedhetjük. A növény akkor jó szedésre, amikor a fészkek virágai már sárgák, a szirmok pedig lehajoltak. A növény általában júniusban, illetve júliusban számít „érettnek”. Szedhetjük a bimbóját, sziromleveleit és a felső fiatal szárrészt.
*  A friss virágokat lehetőleg gyorsan szárítsuk, mert könnyen befüllednek. Vékonyan terítsük ki, így rövid idő alatt megszárad. Ne forgassuk, mert összetörjük a szárítmányt.
*  A teljesen száraz növényt tegyük papírzacskóba, és tároljuk száraz helyen. Egy évnél tovább ne tartsuk, inkább cseréljük frissre.(1995)