FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KARFIOL
     (főzése)
 
*  Csak hófehér, tömör húsú, frisslevelű darabokat vásároljunk.Ha egészben főzzük, előbb öntsük le forró sós vízzel, és ebben hagyjuk néhány percig állni. Ilyenkor a zöldségben megbúvó férgek, kukacok, csigák előbújnak. Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a sárgás vagy szürkés színű virágok már állottak, kesernyés ízűek.
*  A karfiol főzővizébe mindig tegyünk egy kevés sót és cukrot, hogy jobb ízű lelegyen. Ha a léhez néhány csepp citromlevet is adunk, megőrzi fehérségét és eltűnik a jellegzetes szaga. Ha a karfiol rózsája már sárga, a főzővizébe öntsünk egy kevés tejet, a növény ismét üde és szép fehér lesz. Fontos: a rózsa a főzés alatt legyen mindig a víz alatt.
*  A fejeket nem kell teljesen puhára főzni, mert készítés, illetve tálalás közben könnyen szétmorzsolódik. Levesben viszont főzzük puhára. Ha egészben szeretnénk megfőzni, vágjuk be a torzsáját kereszt alakban! Fedő alatt párolom, gyorsan elkészül.
*  Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntve friss vízben fő tovább.
*  Többféleképpen készíthető el. Jóízű leves készülhet belőle, kiránthatjuk, párolhatjuk, de kedvelt csemege a rakott, tojásos, sajtos karfiol is. (1995)