FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KEMÉNYVÍZ
     (lágyítása)
 
*  Ha otthon szappannal mosunk, lágyítani a vizet ajánlatos, mivel a csapvíz nem elég lágy, a kutak vize pedig különösen sok oldott sót tartalmaz. Ha nem lágyítjuk a vizet, a szappanból oldhatatlan vegyületek képződnek, melyek a ruhára rakódva foltokat, szürkés, zsíros fogású elszíneződést okoznak.
*  Érdemes a vizet lágyítani akkor is, ha mosószerrel mosunk, jóllehet a mosószerek tartalmaznak vízlágyító szereket. Ha lágyítjuk a vizet, mosóport takaríthatunk meg. A mosáshoz szükséges mosószer mennyisége ugyanis függ a víz keménységétől is.
*  A vízlágyítás házilag is megoldható olyan hagyományos szerek (oltott mész, szóda) hozzáadásával, melyek a keménységet okozó sókkal oldhatatlan csapadékot képeznek, és a vízlágyításhoz használt edény aljára ülepednek. A vízlágyítást áztatás előtt kell elvégezni, különben oldhatatlan sók válnak ki a ruhaneműre.
*  Ha a mosáshoz kútvizet használunk, legjobb az esővízzel való lágyítás. Kútvízzel az esővizet egyenlő arányban keverve a keménység a felére csökken.
*  Kis mennyiségben lágyvizet úgy állíthatunk elő, ha a csapvizet felforraljuk. Eközben a keménységet okozó mészsók egy része kiválik.
*  A gyárilag előállított korszerű vízlágyító szerek a leghatásosabbak. Már eleve megakadályozzák, hogy oldhatatlan sók keletkezzenek. Ezeket legtöbbször a mosószerrel együtt adagolják. Így a mosás mindenfajta vízben jól elvégezhető.(1995)