FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KÉZIMUNKA
     (tisztítása)
 
*  A fehér vászonra, batisztra dolgozott kézimunkát egyszerűen kimossuk kevésbé lúgos vízben. Mosás után jól húzogassuk ki, és kissé nyirkosan vasaljuk, előbb a színén, azután a visszáján, hogy a minta jól kinyomódjék.
*  Ha régi, megsárgult, de még erős anyagú fehér hímzést mosunk, tegyünk a vízbe egy kevés fehérítőt. Újból fehér lesz a hímzett anyag.
*  A matyó hímzésből a piszkot szappanos vízzel távolítsuk el. Oldjunk fel meleg vízben tiszta szappant, majd hűtsük langyosra. A kézimunkát tegyük bele, óvatosan, hogy a selyemszálak fel ne borzolódjanak, nyomogassuk, többször cseréljük a vizet. Utána öblítsük, húzogassuk formájára, csavarjuk tiszta ruhába és még nyirkosan, száraz ruhán keresztül, visszáján vasaljuk. A selyemre dolgozott hímzést csak benzinben szabad kimosni!
*  A tüllhímzést, kötött csipkét jól felhígított szappan- vagy szappanpehely-oldatban nyomkodjuk ki, majd öblítjük bőségesen. A víz ne legyen forró! Mosás után a vasalólepedőn gombostűvel kifeszítjük, és teljesen eredeti formájára húzogatva szárítjuk. Ruhán keresztül vasaljuk előbb színén, aztán visszáján.
*  A gyöngyhímzést vagy horgolást is kimoshatjuk benzinben, kifeszítve szárítjuk és nem vasaljuk, mert összetörné a gyöngyöket. Mosáskor a hímzést nem dörzsöljük, csak nyomkodjuk, többször cserélve a benzint. (1985)