FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KÖNYV
     (portalanítása)
 
*  A portalanítást tanácsos évente legalább egyszer elvégezni, különösen a nyitott polcoknál. Először a felső polcról szedjük le a könyveket, és tisztogassuk meg. Lehetőleg a szabadban vagy erkélyen, esetleg nyitott ablaknál portalanítsunk. Porszívót is használhatunk alkalomadtán.
*  A könyveket ronggyal poroljuk ki, és töröljük le borítóját is.
*  A köteteket ne csapkodjuk egymáshoz, mert meglazítja a kötést, tönkreteszi a fűzést! Folyóiratoknál kismértékben megengedhető, de csak nagyon óvatosan, nehogy a lapok széthulljanak.
*  Portörlés közben a könyvet tartsuk szorosan becsukva. Ha könyv borítója, illetve a lapok vége penészes, a foltokat alkoholba mártott ecsettel távolítsuk el. Vigyázzunk az oldat felhordásával, a lapokat ne áztassuk el! A penészfoltok eltűntetésére jól használható a kukoricaliszt is.
*  A bőrkötésű könyvek fedelét bőrkrémmel vagy vazelinnal tisztítsuk. Az értékesebbeket évente legalább egyszer töröljük át, hogy ne legyenek penészesek.
*  Mielőtt visszahelyeznénk a könyveket a helyükre, a polcokat is alaposan portalanítsuk, majd eredeti sorrendben rakjuk vissza őket.
*  A könyvespolcot vagy szekrényt sohase állítsuk a fűtőtestek közelébe. A polcokat igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy szellőztetésnél a levegő átjárhassa a könyveket. A zárt szekrényekben tartott köveket évente többször szellőztessünk át. (1985)