FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KORIANDER
     (fűszerezésre)
 
*  Az egész növény erőteljesen aromás. Magja kerek, világosbarna. Levele hasonlít a petrezselyemhez, de íze egészen más. Levelét és magját levesekbe, köretekbe, páclébe tehetjük. Sültek, hús- és sonkapácok, káposztafélék, szószok, marinádok készítéséhez is igen jó. A koriander a kenyérfélék és a mézeskalács fűszeréül is szolgál.
*  Levesekhez, salátákhoz csak frissen használjuk. Étellel együtt ne főzzük, csak főzés végén szórjuk bele. Magját olajban pirítsuk meg, és összetörve keverjük az ételbe.
*  Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket használjuk ízesítésre. Apróra vágva egy egyszerű zöldségleves megbolondítására is alkalmas, de óvatosan bánjunk vele.
*  Különösebb nehézség nélkül termeszthetjük otthon. A lakásban világos, hűvös helyre állítsuk. A rendszeres öntözést meghálálja. Márciusban tápanyagban gazdag talajba ültessük 3-4 cm mélyre, 20 cm sortávolságra. A növény júliusban virágzik, termése augusztusban érik be. Éretten pereg, ezért zöldesbarna állapotban vágjuk le az ernyőket. Szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a termést.
*  Szárazon jól zárható edényben hosszú ideig tárolhatjuk. A zöld hajtásokat a hűtőben néhány napig frissen tarthatjuk, ha vizes papírba csomagoljuk.