FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KOVÁSZ
     (készítése)
 
*  A kenyérsütéshez ún. lassú (lassan érlelődő), a finomabb élesztős tésztákhoz viszont gyors kovászt készítsünk. Az előbbi esetében csak másnap dolgozzuk fel a kovászt, az utóbbinál már néhány perc múlva felhasználhatjuk. Alapszabály, hogy a megkelt anyagot azonnal fel kell dolgoznunk.
*  A kovászt úgy készítjük, hogy a megszitált lisztet mély tálba tesszük, közepén mélyedést vájunk és beleöntjük az előzetesen feloldott élesztőt, majd a masszát összedolgozzuk. Meleg helyre állítjuk, jól betakarjuk és így hagyjuk állni másnapig. Az élesztőt mindig langyos vízben oldjuk fel, mert a túl meleg víz megöli az élesztőgombákat, a hideg pedig az erjedést akadályozza.
*  Az élesztős tésztához az élesztőt langyos tejben oldjuk fel, annyi lisztet teszünk bele és dolgozunk be, hogy egészen híg maradjon. Ha azt akarjuk, hogy nagyon gyorsan megkeljen, porcukrot is keverjünk bele. Mikor jól eldolgoztuk, a tetejére szórjunk kevés lisztet, kendővel takarjuk le, majd állítsuk meleg helyre.
*  A kovászt mindig nagy fazékban vagy tálban készítsük, mert erősen emelkedik. Ha a kovász már szép lyukacsos, bedagaszthatjuk a kenyeret, vagy elkészíthetjük vele a tésztát.(1995)