FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK | ELÉRHETŐSÉG
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
KULLANCS
     (eltávolítása)
 
*  A testünkön megtapadt kullancsot célszerű mielőbb eltávolítani. Az állat 4-6 órás vérszívás után viszi át a kórokozókat. Ezért erdei séta, kerti munka illetve tartózkodás után mindig ajánlatos átvizsgálni bőrünk felületét.
*  Ha a kullancs csak részben fúrta be a fejét, fogjuk meg csipesszel, közel a bőrhöz, majd csavaró mozdulatokkal próbáljuk kihúzni. A műveletet lassan, de folyamatos húzással végezzük. Lehetőleg ne nyomjuk meg a potrohát, mert belepumpáljuk a kórokozókat a testünkbe.
*  A kullancs eltávolítása megoldható úgy is, hogy a fejet bicska hegyével kiemeljük, illetve kipiszkáljuk (a bicska pengéjét előtte mártsuk alkoholba). A kiemelés csak akkor lesz sikeres, ha a bicska hegyével közvetlenül a befúródott fej alá tudunk nyúlni.
*  Ha a kullancs megcsípett, tanácsos egy hónapig figyelni a csípés helyét, mert ha idővel a szúrás körül körkörös bőrpír mutatkozik, azonnal orvoshoz kell fordulni.
*  A kullancscsípést megelőzhetjük, ha az egész bőrfelületet bevonjuk rovarriasztó szerrel. Ilyenkor a kullancs nem csíp meg. Emellett nem árt zárt nyakú, ujjú, szárú ruhát hordani.(1995)
 
PULLING
     (ticks)