FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
LEVENDULA
     (termesztése)
 
*  Napos, meleg, védett helyen, kissé lúgos talajban érzi jól magát. A talaj szempontjából nem tartozik az igényes növények közé, de a hideg, mélyfekvésű földben télen megfagyhat. Fagyos időben mindenképpen takarjuk a töveket 15-20 cm vastagon faforgáccsal, félig érett komposzttal.
*  Kertünkben levendulát nyáron is ültethetünk, ha kellő nedvességet tudunk biztosítani számára. Igénytelen növény, jól tűri a szárazságot. Nem kíván különösebb gondozást. A talajt azonban évente egyszer takarjuk be 3-4 cm vastagon félig érett vagy érett komposzttal. Egy-egy tő akár 15-20 évig is elélhet.
*  A legegyszerűbben feltöltéses bujtással és tőosztással szaporíthatjuk. De szaporítani lehet magról és dugványról is. Ha félfás vagy zölddugványról szaporítjuk, a dugványokat kilyukasztott tejfölös pohárba homok és érett komposztföld azonos arányú keverékébe ültessük. Könnyen gyökeret eresztenek. A dugványokat árnyékos helyen tartsuk.
*  A fiatal növényeket elvirágzás után mindig vágjuk vissza, ezzel rajtuk sok hajtást fejlesztünk, és a következő évben az ilyen bokrok virágzanak gazdagon.
*  A legtöbb illóolaj közvetlenül a virágzás előtt és alatt van a növényben. Ezért ilyenkor vágjuk le és kössük csokorba a kinyílt szárakat. Felhasználhatjuk a molyok elűzésére, teának, sőt fűszerezésre is. (1995)