FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
MANGÓ
     (tudnivalók)
 
*  Már négyezer éve ismert gyümölcs. Őshazája India, illetve Burma. Később elterjedt az egész trópusi övezetben. A lédús, savanykás húsa és egyedülálló aromája tette népszerűvé.
*  A gyümölcs színre, formára, nagyságra igen eltérő. Az ízletes mangó zöldessárga, narancsos vörös. Ujjunk enyhe nyomására rugalmas. Héja feszes, selymes tapintású. Súlya elérheti az 5 kg-t is. Húsa narancssárga, íze az ananászra, illetve a sárgadinnyére emlékeztet.
*  Szinte egész évben beszerezhető, de csak az élénk színű, kemény húsú, feszes héjú gyümölcs a jó. A félérett mangó szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt beérik, tapintásra puha lesz. Túlérett gyümölcsöt ne vásároljunk, mert ehetetlen.
*  A mangót elsősorban nyers gyümölcsként fogyaszthatjuk, de alkalmas sütemények, torták, krémek készítéséhez. Befőzhető! Jó lekvárnak, kompótnak.
*  Felhasználása előtt a mangót mindig mossuk meg, majd hosszában két részre vágjuk. Középen a nagy lapos magot távolítsuk el. A szeleteket hámozzuk meg, majd az igényeknek megfelelően daraboljuk fel. Megtehetjük, hogy a felszeletelt darabokat nem hámozzuk meg, hanem függőleges és vízszintes irányban egészen a héjig bevágjuk, ezután az egészet kifordítjuk, a gyümölcskockákat pedig levágjuk.
*  A mangót ne tegyük a hűtőbe, és ne tároljuk együtt más gyümölccsel, vagy zöldséggel se, mert érése során etilént bocsát ki. Az érett gyümölcs hűvös helyen 3 hétig tárolható, szobahőmérsékleten 4-5 napig. Ha feldaraboltuk, becsomagolva legfeljebb egy napra tehetjük be a hűtőbe.
*  Vegyük figyelembe, hogy a nyers mangó gyomorbántalmakat is okozhat, ha fogyasztása után vizet, tejet vagy alkoholos italt iszunk.
*  Nemcsak kiváló gyümölcs, hanem a leggazdagabb A-vitaminban, de bővelkedik béta-karotinban is. C-vitamin tartalma annyi, mint a narancsé. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterin szintjét.