FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
MEDVEHAGYMA
     (gyűjtése)
 
*  A medvehagymát erdőkben gyűjthetjük. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fokhagymaillata miatt könnyen rátalálhatunk. Leveleit csak virágzásig érdemes leszedni, mert utána már nem fogyaszthatók.
*  Gyűjtéskor vigyázzunk arra, hogy ne keverjük össze a vele egy időben és helyen növekvő gyöngyvirág leveleivel, mert a növény mérgező.
*  Egy-egy hagymát a kertben is nevelhetünk. A kert árnyékos részén érdemes termelni. Napos, száraz helyen elsatnyul, elpusztul, de a fák árnyékában, nyirkosabb talajon jól fejlődik, sőt magától elszaporodik.
*  Felhasználása azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízű annál. Ízesíthetünk vele salátát, levest, mártást, főzeléket, fasírtot vagy más húsos ételt.
*  A medvehagymát fogyaszthatjuk frissen, apróra vágva és szárított formában. A levelek hatása szárított állapotban gyengül, ezért inkább frissen fogyasszuk. De fűszerolajba keverve sokáig ízesíthetünk vele.
*  Ha ételbe főzzük, csak a főzés végén keverjük bele, így nem veszíti el ízanyagát. Sós íze miatt sószegény ételek készítésénél is felhasználhatjuk.
*  Leveleiből főzelék is készülhet, ilyenkor azonban keverjünk hozzá csalánlevelet is, mivel a medvehagyma nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad.
*  A medvehagyma kiváló gyógynövény. Fiatal leveleit és hagymáját használhatjuk gyógyászati célokra. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, serkenti a bélműködést.
*  A medvehagymatea házilag is elkészíthető a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés előtt célszerű elfogyasztani étvágyjavítás céljából.(1995)