FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ÖBLÍTÉS
     (szabályai)
 
*  A kézi mosásnál az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a mosás, mert ezzel távolítjuk el a finoman eloszlott szennyet. De vigyázzunk kell arra, hogy hirtelen hígítással és lehűtéssel ne gyengítsük az oldat szennyvivő képességét, mert ilyenkor a piszok visszarakódhat a rostra.
*  Az öblítést mindig fokozatosan végezzük. Az első öblítővíz a ruha száraz súlyának négyszerese legyen, a hőfoka 70 C fokos, a másodikhoz valamivel több langyos vizet, a harmadikhoz kb. nyolcszoros mennyiségű hideg vizet vegyünk.
*  Az öblítést legkevesebb munkával fürdőkádban végezhetjük.
*  Ha a vizünk kemény, akkor az első két öblítéshez lágy vizet használjunk, nehogy mészfoltok keletkezzenek a ruhán. A további öblítést kemény vízzel végezhetjük.
*  Az utolsó öblítővízbe tegyünk ecetet. Kézi mosásnál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket. Ne féljünk, nem marad tőle ecetszagú a ruha.
*  Ha pedig keserűsót (glaubersót) teszünk (5 liter víz, egy evőkanál keserűsó) az öblítővízbe, megakadályozzuk a színes ruha kifakulását vagy elszíneződését.
*  Ha a gyapjúpulóver utolsó öblítővizéhez néhány kanál glicerint is adagolunk, pulóverünk puha lesz és bőrünket sem irritálja.
*  Bolti öblítőt ne használjunk, mivel hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, csökkentik a textília nedvességfelvevő-képességét. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai (mivel a textíliában maradnak), bőrirritációt is kiválthatnak az erre érzékenyeknél.(1985)