FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
OKRA
     (kertben)
 
*  Afrikából származik, meleg éghajlati növény. A trópusi országokban igen népszerű zöldség. Nálunk kevésbé ismert, pedig itt is megterem, és sokféle étel készíthető belőle.
*  Hüvelyszerű termése van, de csak az éretlen, lédús és zöldszínű termés e fogyasztható! A barnás, kemény héjú hüvelye nem ehető. Éppen ezért a kertben a termést ajánlatos naponta zsengén leszedni. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, nedves kendőbe csavarjuk.
*  A termést egészben, szeletelve, hámozva használhatjuk húslevesbe, lecsóba, salátába. Köretnek is kiváló. Sütve önálló fogásként is tálalhatjuk.
*  Hőigényes növény. Fejlődéséhez legalább 21 C fokra van szükség. Ez alatt alig fejlődik. Kedvező feltételek mellett viszont kétszer is szüretelhetünk. Először nyár elején, majd ősszel. Vízigényes! Csak öntözéssel érhetünk el megfelelő termést. De jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajra is szüksége van.
*  Magvetéssel vagy palántázással szaporíthatjuk. A magokat a fagyveszély múltán sekélyen vessük. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha elmúltak a fagyos napok. Vigyázzunk: a gyökerek könnyen sérülnek!
*  Az okra hüvelyét erős szőr borítja, érzékeny bőrön allergiás tüneteket okozhat. Legjobb kesztyűbe dolgozni.