FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ŐSZIBASRACK
     (szedése)
 
*  Az őszibarackot akkor szedjük le, amikor a csúcsán már megpuhult. Ilyenkor a barack teljesen érett, és a mérete is megfelelő. Csak az érett barack az igazán jóízű!
*  A túlságosan puha húsú gyümölcsöt a fáról leszedve azonnal el kell fogyasztani, vagy fel kell dolgozni. Ha a gyümölcs jellemzői, íze, zamata már kialakultak, és a mérete, fedőszíne is megfelelő, de húsa még kemény, akkor 2-5 napos tárolást még károsodás nélkül elvisel.
*  A gyümölcsöt kézzel szedjük le, de ne szakítsuk, hanem inkább könnyedén csavarjuk. A leszedett érettebb barackokat ne tegyük egymásra, mert megnyomódnak. Legalkalmasabbak az ún. fészkes tálcák, melyek megakadályozzák a gyümölcsök egymáshoz ütődését.
*  Az őszibarackfajták érése 7-14 napig is elhúzódhat, és a fán belül sem egyenletes, ezért minden fajtát legalább két menetben kell leszedni, de legjobb a folyamatos, többmenetes szüret.
*  Hosszabb idejű tárolásra sem az éretlen, sem a túlérett gyümölcs nem alkalmas. Változatlan légterű, normál tárolóban – 0,5 °C és + 0,5 °C között, 85-95% relatív páratartalom mellett is csak 2-4 hétig tartható el. Háztartási körülmények között is törekednünk kell az ideálist megközelítő értékekhez.
*  Az őszibarack remek tisztító hatású gyümölcs, kitűnő táplálék, de sose fogyasszuk zölden, és nem tanácsos sokat enni belőle! (1995)