FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ŐZHÚS
     (elkészítése)
 
*  Őzhúst csak feldarabolt állapotban (őzgerinc, comb, lapocka, ragu) vásároljunk. Sok gondtól és munkától szabadulunk meg!
*  Az őz húsát érlelni, ill. pácolni kell. Csak így lesz ízletes és szagtalan. A páclevet ízlés szerint készítsük el, de mindig csak annyit, hogy a húst ellepje. A fűszereket, zöldséget (ecetet, hagymát, babérlevelet, borsot, sót, szegfűszeget stb.) tartalmazó levet legalább 30 percig forraljuk, majd öntsük rá a húsra. A húst többször forgassuk meg a lében.
*  Minél vénebb és szívósabb a hús, annál tovább, minél gyengébb, annál rövidebb ideig kell pácolni. Az őzet általában 4-5 napig érleljük páclében. A húst naponta legalább kétszer forgassuk meg benne, hogy az ízek jól átjárják.
*  Gyors pácolást is végezhetünk. Ilyenkor a levet, ahányszor lehűl, fel kell forralnunk, és újra a húsra kell töltenünk, ezáltal egy vagy fél nap alatt olyan eredményt érhetünk el, mint egyébként 4-5 nap alatt.
*  A hús előkészítése során a legvékonyabb hártyát is le kell szednünk róla, nehogy sülés vagy párolás közben a húst összehúzza.
*  Az őz húsa zsírszegény, ezért sűrűn tűzdeljük meg szalonnával. Egy órával a párolás, illetve a sütés előtt olajozzuk be, sózzuk meg. Egy kevés zsíron páclével locsolgatva süssük (pároljuk) puhára. Tehetünk mellé zöldséget, fokhagymát, citromot stb. is.(1995)